mede mogelijk gemaakt door:

ministerie oc & w

Code Culturele Diversiteit Award

De Code Culturele Diversiteit Award is voor een instelling die of een project dat op het gebied van diversiteit een markante stap heeft gezet of een opvallend resultaat heeft geboekt.

Dit kan een theater zijn die veelvuldig werk van (nieuwe) cultureel diverse makers programmeert. Of een museum die via andere PR kanalen een geheel nieuw publiek bereikt. Het kan een dansgezelschap zijn die de wijken intrekt en daarmee een brug weet te slaan naar de diverse samenleving. Of een kunstproject dat in samenwerking met een aantal cultureel diverse partijen tot stand is gekomen en daarmee een geheel nieuw verhaal heeft weten te vertellen.

De winnaar wordt bepaald door een onafhankelijke jury. Vanuit het veld zijn talloze best practices verzameld waaruit een short list wordt samengesteld. Daarin zijn de volgende vragen leidend:

  • Is het innovatief?
  • Heeft het een maatschappelijke impact (qua invloed en bereik)?
  • Is sprake van zichtbare resultaten van het beleid om diversiteit te bevorderen ten aanzien van Personeel, Programma, Publiek en/of Partners?

Op basis daarvan wordt in december een long list samengesteld. Daaruit worden in januari vijf nominaties gekozen waarop het publiek kan gaan stemmen.

Winnaars CCD Award 2017

Nominaties CCD Award 2017

De vijf genomineerden voor de CCD Award 2017 zijn bekend! Het publiek kan vanaf nu tot 18 januari 2017, 12:00 uur haar stem uitbrengen. De jury neem de publieksstem mee in haar afweging.

De prijs van € 5000,- wordt uitgereikt aan een organisatie die op het gebied van diversiteit een voorbeeldfunctie vervult voor het hele culturele veld. Juryvoorzitter Mariëtte Hamer, bijgestaan door juryleden Mavis Carrilho, Khalid Ouaziz, Manon Pattynama en Howard Komproe, maakt op 15 februari 2017 in de Melkweg de winnaar bekend.

Locatie: De Melkweg

Datum: 15 februari 2017

Tijd: 16:00 uur. Inloop en ontvangst met drankje vanaf 15:30 uur (meld je aan)

Adres: Lijnbaansgracht 234, 1017 PH Amsterdam.

[poll id=”2″]

Show more
festivalmundial

Festival Mundial

een van de grootste wereldmuziek- en cultuurfestivals van de Benelux
Lees verder
Show more
zepnu-theater-image-31

HAMLET / ZEP Theaterproducties

Shakespeare’s meesterwerk in een messcherpe remix van klassiek en urban
Lees verder
Show more
gebouw52oldskool

Project Old Skool / Stichting Gebouw 52

de Eindhovense Hiphop scene op pad in de wereld van...
Lees verder
Show more
vanabbe021018_janneslinders

Van Abbemuseum

op weg naar het holistisch museum
Lees verder

Longlist CCD Award 2017

Uit de ruim 50 verzamelde Best Practices is door een team van experts van binoq atana een longlist samengesteld waaruit vijf nominaties zijn gekozen. De longlist vormt een afspiegeling van verschillende disciplines binnen de cultuursector (van podiumkunsten tot literatuur en van cultuureducatie tot erfgoed).

De nominaties zijn gekozen uit de volgende longlist van producties / instellingen / organisaties:

Show more
arits-frontpage-4

A Raisin in the Sun / Well Made Productions

een tragisch familiedrama over het vasthouden aan dromen, die dreigen...
Lees verder
Show more
festivalmundial

Festival Mundial

een van de grootste wereldmuziek- en cultuurfestivals van de Benelux
Lees verder
Show more
goodhairfestival2016

Good Hair Festival / Tropenmuseum

alle obsessies, feiten, verschillen en overeenkomsten van zwart & wit...
Lees verder
Show more
zepnu-theater-image-31

HAMLET / ZEP Theaterproducties

Shakespeare’s meesterwerk in een messcherpe remix van klassiek en urban
Lees verder
Show more
hiphophuis

HipHopHuis

creatieve jongeren, muziek, dans en street art
Lees verder
Show more
schermafbeelding_2016-05-23_om_12-27-31_465_688_s

IGNITE / ISH

Alles is energie
Lees verder
Show more
in_de_pocket_imagine_ic-logo_donker_-_535_homepage

In de Pocket / Imagine IC

de Amsterdamse jongerencultuur in het grootste broekzakarchief
Lees verder
Show more
jihad-enge-20150022-jihad-close-2000x1935

Jihad de voorstelling

Praten en lachen over Jihad
Lees verder
Show more
poetrycirclenowhere

Poetry Circle Nowhere

een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers
Lees verder
Show more
gebouw52oldskool

Project Old Skool / Stichting Gebouw 52

de Eindhovense Hiphop scene op pad in de wereld van...
Lees verder
Show more
zuidplein

Theater Zuidplein

Het podium van NU met theater dat je raakt.
Lees verder
Show more
vanabbe021018_janneslinders

Van Abbemuseum

op weg naar het holistisch museum
Lees verder

Jury

 

Code-Culturele-Diversiteit_icon

 

Jury
Code Culturele
Diversiteit
Award
is
onafhankelijk
deskundig
betrokken
en divers.

 

 

Code-Culturele-Diversiteit_icon

Mariëtte Hamer is sinds 2014 voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Daarvoor was zij geruime tijd lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Hamer heeft grote affiniteit met kunst en cultuur en voelt zich in al haar functies altijd verbonden met vraagstukken die samenhangen met de cultureel diverse samenleving. Zij is juryvoorzitter van de Aanmoedigingsprijs.

MavisCarrilho3

Mavis Carrilho is de schrijver van de Code Culturele Diversiteit. Zij is coach en consultant op het gebied van diversiteit, leiderschap, organisatie en management. Dit doet zij zelfstandig maar ook als co-creative partner van The Twelve B.V. die zich inzetten om organisaties in hun ontwikkeling en groei te versterken. Zij is actief in diverse besturen en raden van toezicht o.a. van Holland Festival en Fonds Podiumkunsten.

Khalid Ouaziz2

Khalid Ouaziz is hoofdredacteur van De Kleurrijke Top 100. Hij komt uit de entertainment industrie. Hij heeft jarenlange ervaring als DJ en producer met internationale en nationale hits. Voor de publieke omroep (NTR) werkte hij als redacteur aan de Uitmarkt, De Top 2000, de live opnames van North Sea Jazz Festival en De Zwarte Lijst van Radio 6.

Manon Pattynama2

Manon Pattynama is architect en eigenaar van PAArchitectuur BNA, een bureau met diepe wortels in volkshuisvesting op zowel sociaal, particulier en zorg gebied. Pattynama is naast architect maatschappelijk actief onder andere in het bestuur van het Verzetsmuseum Amsterdam en als commissielid van de Nederlandsch Indië tafel van de Koninklijke Industriële Groote Club Amsterdam.

Howard Komproe is Stand-Up Comedian van het eerste uur. Hij is de geestelijk vader van de LULverhalen, als tegenhanger van De Vagina Monologen, en PadoemPatsss, een televisieprogramma over humor, taal en performance. Naast zijn programma’s op TV en theater is hij stemacteur en tekstschrijver. Verder verzorgt hij workshops en masterclasses in het onderwijs, voor bedrijven en overheidsinstellingen.

Adviescommissie

Om te komen tot vijf genomineerden, heeft de Stuurgroep CCD besloten een aantal adviseurs te vragen mede de shortlist te bepalen. Het gaat om mensen die vanuit verschillende disciplines kunnen meedenken over welke initiatieven, projecten en/of instellingen op de shortlist thuis horen. De adviescommissie CCD Award bestaat uit hieronder beschreven personen.

 

Code-Culturele-Diversiteit_icon

 

Adviescommissie
Code Culturele
Diversiteit
Award
is
onafhankelijk
deskundig
betrokken
en divers.

 

 

Code-Culturele-Diversiteit_icon

John Serkei is acteur en initiator en creative producer van theater- en televisieproducties. Met zijn ervaring als acteur, regisseur en tekstschrijver is hij tevens de drijvende kracht achter Verhaal van de Zaak. Daarbij richt hij zich op ondernemers in de kunst en cultuur en leert hij ze hun verhaal goed in de markt te zetten.

Tati Vereecken-Suwarganda is sinds 2012 verantwoordelijk voor de nauwe samenwerking tussen de Stichting Kunst en Openbare Ruimte en Stichting SONSBEEK Internationaal. Zij is als zakelijk directeur o.a. verantwoordelijk voor de voorbereidende werkzaamheden voor de volgende editie van SONSBEEK 2016: TRANSaction. Tati is voorzitter van het European Network of Art Producers en was voorheen betrokken als bestuurder bij o.a. De Appel en Het Cobra Museum.

Ilias Zian is Museoloog en studeerde aan de Reinwardt Academie. Tijdens zijn studie richtte hij zich, mede vanwege zijn eigen achtergrond, op diversiteit in culturele instellingen. In 2012 won hij de dr Steven Engelsman Grant van Musuem Volkenkunde (Leiden) en was werkzaam bij de Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabie. Ilias is werkzaam bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam als programmeur van het theater.

Noraly Beyer heeft aan de basis gestaan van de Code Culturele Diversiteit. Na haar lange carrière als journalist en nieuwslezer, werd zij gevraagd door het Noord Nederlands Toneel als actrice en als researcher. Tevens is zij betrokken bij de WijkSafari van Zina Platform waarin zij een actieve rol speelt bij de conceptontwikkeling en uitvoering. Verder was zij onder andere bestuurder bij het Internationaal Theaterfestival.

Paulo Martina is directeur van het museum in Drachten (Museum Dr8888) met een collectie die met name draait om de moderne en hedendaagse kunst. Hiervoor was hij projectmanager bij Keunstwurk in Leeuwarden en hoofd van de collectie Kunstuitleen in Utrecht. Martina is tevens lid van de bestuurlijke Raad van het Deltaplan digitalisering Collectie Fryslân, het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân en van vele andere besturen.