Museum, Mode, Participatie, Educatie, Interdisciplinair

Zondag 22 mei 2016 vond in het Tropenmuseum het Good Hair Festival plaats. Deze dag stond geheel in het teken van haar als vorm van zelfexpressie. Charlie Le Mindu – de voormalig haarstylist van Lady Gaga, mannencollectief Art Comes First uit Londen, Rotterdamse Barbershop Schorem en de Sunday Market werden aangevuld met namen als Jimo Salako – de favoriete haarstylist van Björk en top haarstylisten Siko van Berkel, Dennis Kil en Tommy’z Toko.
Programma
Aan de hand van de drie thema’s – ‘haar als subcultuur’, ‘de wereld van barbiers’ en ‘haartrends’ – bood het Tropenmuseum met het Good Hair Festival een toegankelijk, maar ook inhoudelijk programma. Haardemonstraties werden afgewisseld met workshops, talks, persoonlijke verhalen, tips & tricks. Speciaal voor dit event kwam de Sunday Market naar Amsterdam Oost met een haar, beauty en lifestyle markt. Deze markt was gratis toegankelijk vanuit het Oosterpark..
Meer namen
Andere meer en minder bekende namen zijn: muzikant Gery Mendez journalist Aynouk Tan, barbershop Pu Ma Hairstudio, Asian secrets kapper Hairfashion by Leo, kunstenaar Quinsy Gario, Britse academicus Sarah Cheang, journaliste Janice Deul, kunstenares Silvia Martes, presentator Francis Broekhuisen, Daniëlle Sant van Tribu-te, Anoeska Schmidt van The Natural Nation, Fatima Maria Bourri van Speesjaal, researcher Nawal Mustafa, blogger Sprottje, politicoloog Mounir Samuel, Siomara van Bochove, Mahutin Awunou, Simone Zeefuik, Hodan Warsame en researcher Jasmijn Rana.
Over Good Hair Festival
Good Hair Festival gaat over haar als cultureel fenomeen. In hoeverre zegt haar iets over wie je bent? Is haar een verlengstuk van onze identiteit? Op welke wijze draagt haar bij aan culturele uitwisseling in onze samenleving?
Best Practice
Met het Good Hair Festival laat Tropenmuseum overtuigend de nieuwe koers zien als ‘museum over mensen’. Met een hernieuwde focus op universele menselijke thema’s en met aandacht voor menselijke emoties. Voor de samenstelling van het programma vroeg het Tropenmuseum Amal Alhaag als artistiek programmeur. Zij stelde het aanbod samen i.s.m. Senami Awunou en Quinsy Gario. Door deze vorm van co-creatie profileert het Tropenmuseum zich als interactief podium voor meerstemmigheid. Het Good Hair Festival staat niet op zichzelf en past in de lijn van nieuw museaal aanbod waarin culturele diversiteit vanzelfsprekend een rol speelt; denk aan het de eerder ingediende Best Practice ZieZo Marokko of Decolonize het museum, het Fashion Event i.s.m. MAFB en het HipHop Museum op 10 en 11 december 2016. Met deze nieuwe koers focust met museum zich specifieker op de (cultureel diverse) actualiteit om op deze manier meer relevanter te worden voor meer mensen.