Theater, Educatie

De theatervoorstelling Jihad gaat over de drie vrienden Ismael, Reda en Ben die zich niet meer thuis voelen in Nederland. Ze vertrekken naar het Midden-Oosten om zich aan te sluiten bij de jihadisten. Eenmaal aangekomen treffen ze een situatie aan die minder heroïsch is dan ze dachten.
De grondlegger van de productie is de Belgische schrijver en regisseur Ismaël Saidi, die tevens een rol speelt in de oorspronkelijke Belgische variant; Djihad. Het stuk is semi-autobiografisch, want Ismaël werd als jongeman zelf geronseld om te vechten in Afghanistan. Hij kent de thematiek dus van binnenuit. Zijn voorstelling heeft grote impact op het publiek omdat zijn werk komisch en tegelijkertijd tragisch is. Zijn toon en boodschap liggen dichtbij de belevingswereld van jongeren, hij schuwt de taboes niet en maakt ze bespreekbaar. Door de lichtvoetige toon van zijn stuk worden mensen bij elkaar gebracht. Hierdoor ontstaat ruimte voor gesprek en het delen van gemeenschappelijke ervaringen. De voorstelling (80 minuten) wordt geregisseerd door Daria Bukvić, bekend van haar debuutproductie Nobody Home. Het wordt gespeeld door Saman Amini, Majd Mardo, Chems Eddine Amar en Dwight Breinburg die tevens het stuk muzikaal begeleid.
Educatie
Jihad is een theatervoorstelling voor jongeren over actuele thema’s: radicalisme, vervreemding, je wel of niet thuis voelen en identiteit. Het stuk pakt op lichtvoetige en tegelijkertijd bloedserieuze wijze de onwetendheid over jihadisme aan en daagt het jonge publiek uit tot reflectie op én gesprek over dit gevoelige onderwerp. Daar waar de theatermuren ophouden, gaat Jihad verder. Om de dialoog rondom dit gevoelige thema te bespreken zal na de voorstelling een nagesprek worden georganiseerd waarin jongeren ruimte krijgen om vrijwillig vragen te stellen over de voorstelling. Maar ook op social media en in de klassen zal het gesprek worden voortgezet. Om de hele samenleving te betrekken is er dus ruimte ingericht voor debat, gesprek en ervaringen.