Erfgoed, Cultuureducatie

imagineic.nl 

Deel deze BP:

Imagine IC documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijks leven in de grote stad van vandaag. Zij actualiseren de manier waarop cultureel erfgoed van de stad wordt verzameld en doen dit samen met Amsterdammers. Imagine IC wil daarbij immaterieel erfgoed integraal onderdeel maken van de verzamelmethode én van de collectie Amsterdam. Samen met andere mensen uit de stad realiseren zij collecties en exposities, die het dagelijks leven in de stad van vandaag documenteren.

Archiefinstallatie In de Pocket
In dit nieuwe project van Imagine IC draait alles om jouw privé-archief. Gewoon in je broekzak! Gemaakt met je smartphone. Over dit broekzakarchief gaat de nieuwe tentoonstelling van Imagine IC met jongeren. Met jong en oud documenteren wij de Amsterdamse jongerencultuur in het grootste broekzakarchief. Dit verzamelproject reist door Amsterdam via verschillende OBA vestigingen. In de Pocket opende op 13 oktober 2016 in OBA Reigersbos (Rossumplein 1), daarna reist de tentoonstelling tot 30 juni door naar OBA Slotermeer, Buitenveldert en Banne Buiksloot.

Digitaal verzamelen
De archiefinstallatie In de Pocket, ook wel Interarchive, is een digitale verzameling van ingebrachte foto’s, films en mini-documentaires samengesteld uit drie jaar archiefwerk van Imagine IC.  In participatiebijeenkomsten deelden rappers Akwasi, MC Gikkels, Kiddo Cee, en ook straatvoetballers Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija en Edward ‘Edje’ van Gils hun broekzakarchieven én de emoties en betekenissen die daarbij horen. Je kunt zoeken op termen als ‘status’, ‘connectie’ en ‘mode’. Vervolgens maak je een selectie uit de wereld van straatvoetbal, feesten en stadstaal. Wat zijn de looks, de feels en de sounds van een feest? Wat betekent het als je een panna krijgt? En welke taalvariaties gebruik jij? Ontdek de rituelen en stijlen die je nog niet kent en stel jouw eigen keuze samen.

Doe mee en deel
In de Pocket vertelt het verhaal van de stad, door de stad. Iedereen kan samen met ons het leven van nu verzamelen door items toe te voegen via WhatsApp of Snapchat: 06 – 44 58 07 16. Zet er ook in een zin bij waarom het belangrijk voor je is. Wie weet is jouw broekzakitem binnenkort onderdeel van onze collectie.
Delen is het nieuwe bewaren
Imagine IC bekijkt broekzakarchieven vanuit erfgoedperspectief. Wij zien jongeren als de generatoren en curatoren van hedendaags (immaterieel) erfgoed. En wij beschouwen delen als het nieuwe bewaren. Meer daarover lees je binnenkort in: ”Het broekzakarchief, delen is het nieuwe bewaren” in Tijdschrift Volkskunde.

OBA en Imagine IC
De Openbare Bibliotheek Amsterdam en Imagine IC werken de komende jaren samen om het leven van jongeren in de grote stad te presenteren. Imagine IC ontwikkelt de exposities, die vervolgens te zien zijn in OBA vestigingen door de hele stad. Op deze manier maakt heel Amsterdam kennis met verhalen van nu. De exposite In de Pocket is het startschot van de nieuwe samenwerking.

print