Film, Media, Erfgoed, Festival, Storytelling 

cinemasia.nl

Deel deze BP:

CinemAsia, opgericht in 2003, is een filmfestival dat het Nederlandse publiek en de Nederlandse filmindustrie een breed beeld geeft van de hedendaagse Aziatische cinema met zowel nieuwe films die grote populariteit in Azië genieten als films met een sterke artistieke visie. Naast cultuur en entertainment, biedt CinemAsia met o.a. het FilmLAB een creatief platform voor Aziatische Nederlanders in de media en een voedingsbodem voor de uitwisseling van verhalen over de Aziatische diaspora.

Missie
Als enige pan-Aziatische festival in Nederland streeft CinemAsia er naar om Nederlandse en Aziatische gemeenschappen en filmindustrie te verenigen. CinemAsia streeft er naar verschillende Aziatische gemeenschappen bij elkaar te brengen door verbintenissen buiten de etnische afkomst te zoeken. CinemAsia heeft goede banden met verschillende Aziatische gemeenschappen en tracht deze via het festival bij elkaar te brengen.

Daarnaast hecht CinemAsia veel waarde aan de aanwezigheid van onafhankelijke Aziatische films die buiten Azië gemaakt zijn. Deze zogenaamde Aziatische diaspora films leveren waardevol commentaar op de migratie en verspreiding van Aziaten over de gehele wereld en zijn daarom van grote waarde voor het Aziatische publiek in Nederland. Ook weten deze producties op unieke wijze de culturele diversiteit van Azië vast te leggen en de vele manieren waarop verschillende gemeenschappen dit waarnemen. Door zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen de verschillende Aziatische regio’s en culturen te laten zien aan de hand van de ervaringen en observaties van Aziatische filmmakers, hoopt CinemAsia op authentieke wijze de sociale en culturele diversiteit van Azië te reflecteren.

Achtste editie CinemAsia FilmLAB van start gegaan
Elk jaar gaan tijdens het CinemAsia Film Festival de nieuw gecreëerde Aziatische diaspora films vanuit het FilmLAB in wereldpremière. Voor dit jaar was dat in maart 2016. Vervolgens zijn ze gedurende het jaar in meerdere steden en op andere festivals en podia vertoond. In oktober is inmiddels de 8e editie van het CinemAsia FilmLAB voor jonge opkomende talenten van start gegaan, met als thema LIEFDE. Inmiddels heeft CinemAsia met haar FilmLAB een grote collectie van Aziatische verhalen van Nederlandse bodem opgebouwd.

print