Hoeveel Marokkanen heeft u in uw mobiel?

Lancering nieuwe website dankzij CCD Guerilla groot succes

Hoeveel Marokkanen heeft u in uw mobiel? Zou u mij uitnodigen voor de rol van Julia? Kent u de Code Culturele Diversiteit? Jongeren van theatergezelschap DEGASTEN bestookten het publiek met een ludieke enquête over culturele diversiteit. DEGASTEN vormden samen met Open Rotterdam de CCD Guerilla op 1 september tijdens de grote landelijke conferentie Cultuur in Beeld van het ministerie van OCW. Doel was de bezoekers van de conferentie bewust te maken van het feit dat culturele diversiteit nog steeds een belangrijk onderwerp binnen de culturele sector.

De jongeren van de CCD Guerilla namen hun rol heel serieus waardoor er interessante gesprekken ontstonden over de zin en onzin van de Code. Bezoekers waren vaak blij verrast door de directe vragen en de wijze waarop ze met het onderwerp werden geconfronteerd. DEGASTEN namen ruim 100 enquêtes af, en ze spraken met ruim 200 mensen van de 1200 bezoekers. Op de belangrijkste vraag ‘Kent u de CCD?’ antwoordde een derde van de ondervraagden bevestigend. Tweederde gaf aan de Code niet te kennen.

De TV ploeg Open Rotterdam vroeg Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW wat zij het belang van de Code vond. Zij antwoordde dat zij het zeer van belang vindt dat instellingen zich bewust zijn van de veranderende samenleving en daar ook op inspelen. Zij gaf aan dat ook het departement ten aanzien van het personeel nog een inhaalslag moet maken als het gaat om culturele diversiteit. Het filmverslag is te zien op de website van de Code Culturele Diversiteit.

De Federatie Cultuur, de verenigde branche- en werkgeversverenigingen, heeft van OCW de opdracht gekregen de Code Culturele Diversiteit opnieuw bij de instellingen onder de aandacht te brengen.  Nu de Code Culturele Diversiteit voor de planperiode 2017 – 2020 verplicht wordt gesteld voor instellingen in de Basisinfrastructuur is het nodig dat instellingen zich (opnieuw) gaan verdiepen op dit onderwerp.

In samenwerking met binoq atana is een programma ontwikkeld om het onderwerp de komende jaren het veld te voorzien van kennis en expertise via onder andere een vernieuwde website, een prijsvraag en de ontwikkeling van een diversiteitsscan.

print

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.