Deel dit nieuwsbericht:

The Black Archives: Zwart en Revolutionair

12 november 2017

Op 25 november opende de tentoonstelling ‘Zwart en Revolutionair: het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud’ in Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. In The Black Archives ontdekte New Urban Collective het verhaal van twee zwarte revolutionairen: een verborgen geschiedenis van een avontuurlijke strijd tegen kolonialisme, racisme en economische ongelijkheid.
De tentoonstelling is het initiatief van The Black Archives die onder het motto van “Maak verborgen zwarte geschiedenis zichtbaar” dankzij succesvolle crowdfunding van de grond is gekomen. The Black Archives is een uniek historisch archief waar men terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn. De collectie van The Black Archives bestaat uit zeer uiteenlopende historische boeken, documenten en andere items van en rondom zwarte mensen in en buiten Nederland. Een deel daarvan is sinds 1 juli online toegankelijk via de website van The Black Archives.

 

Hermina en Otto Huiswoud
De tentoonstelling zoomt in op Otto, kind van tot slaaf gemaakte mensen in Suriname, en Hermina uit Brits-Guyana, vertrokken op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Zij kwamen terecht in de politieke kringen van het bruisende Harlem in New York, hier werd Otto de enige zwarte medeoprichter van de Communistische Partij in de VS. Samen met Hermina reisde hij vanaf de jaren ’20 de wereld over. Hun leven als revolutionairen bracht ze onder andere naar plekken als New York, Moskou, Jamaica en Zuid-Afrika. Uiteindelijk streken ze neer in Amsterdam en werden hier actief bij Vereniging Ons Suriname.

Hun levensloop bracht ze in contact met een internationaal netwerk van antikoloniale denkers, schrijvers en activisten, zoals Anton de Kom, Marcus Garvey, W.E.B. Du Bois en Langston Hughes. Het verhaal van de Huiswouds laat zien dat er ook in Nederland een lange traditie van zwarte emancipatie is waarin ideeën over vrijheid en gelijkwaardigheid. Mede dankzij de Huiswouds vormde Vereniging Ons Suriname de bakermat voor een beweging die vocht voor de onafhankelijkheid van Suriname én tegen ongelijkheid in Nederland.

Middels unieke archiefstukken, persoonlijke documenten van Hermina en Otto Huiswoud en kunstwerken van Iris Kensmil, Brian Elstak en Raul Balai maakt The Black Archives een verhaal dat lang verborgen is gebleven weer zichtbaar. Bezoekers worden aangemoedigd om samen met The Black Archives deze geschiedenis te ontdekken.

Expositie Zwart & Revolutionair

  • Data: Open van 25 november 2017 t/m 24 februari 2018
  • Openingstijden: Vrijdag tot zondag van 12:00 tot 18:00 uur
  • Waar: Vereniging Ons Suriname / The Black Archives, Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK
  • Entree: € 5,-
print