[templatera id=”771″]

F*ck diversiteit: code dekolonisatie!

21 mei 2016

Aankomende woensdag 25 mei 2016 organiseert de Reinwardt Academie i.s.m. het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) een Erfgoedarena getiteld: F*ck diversiteit: code dekolonisatie! Deze Erfgoedarena is een programmaonderdeel van de UNESCO week voor de kunsteducatie.

“Culturele diversiteit” lijkt achterhaald. Praten over en beleid voor culturele diversiteit draagt juist bij aan het in stand houden van maatschappelijke ongelijkheid. De daadwerkelijke oorzaak van deze ongelijkheid raakt uit het zicht. ‘Diversity is for white people’, aldus de titel van een artikel. We moeten streven naar ‘dekolonisatie’, willen we een einde maken aan diepgewortelde onderdrukkingsmechanismen in onze Westerse samenleving. Wat betekent deze roep om ‘dekolonisatie’ voor de Nederlandse culturele instellingen, en in het bijzonder voor erfgoedinstellingen? En hoe verhoudt ‘dekolonisatie’ zich tot de in 2011 ingevoerde Code Culturele Diversiteit?

Ons publiek is misschien niet veel diverser geworden, maar de bevolking wel. Meer dan 10 procent voldoet niet (meer) aan het klassieke profiel van de kunst- en cultuurconsument. Misschien moeten we naar andere invalshoeken, frames en vocabulair zoeken. Bij de bezetters van het Maagdenhuis ontstond al een University of Colour. Samen met veel andere “diverse” minderheden bepleit die (veel) meer ruimte voor alternatieve perspectieven en ideeën.

Debatteer mee, onder leiding van Riemer Knoop (Lector Cultureel Erfgoed Reinwardt Academie), met Mercedes Zandwijken (Keti Koti, UoC), Richtje Sybesma (Binoq Atana), Wayne Modest (Nationaal Museum voor Wereldculturen) en columnist Reinwardt-alumnus Ilias Zian.
Traditiegetrouw sluiten we af met een informele netwerkborrel.

 

Wat: Erfgoedarena & LKCA – F*ck diversiteit: code dekolonisatie!
Wanneer: woensdag 25 mei 2016
Hoe laat: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
Waar: Reinwardt Academie, Hortusplantsoen 1-3, 1018 TZ Amsterdam
Pers contact: Pauline van der Pol +31(0)6-42740001
Aanmelden via: AANMELDEN VIA DEZE LINK

Meer informatie over het programma van de UNESCO week van de kunsteducatie.

[templatera id=”340″]
print