Interdisciplinair, Participatie, Theater

wijksafari.nl

zinaplatform.nl

Adelheid en haar toko’s rijgen een ketting door het land, brengen confronterend en zachtmoedig samen wat anders
gescheiden zou blijven. Laten zich wekenlang adopteren door wijkbewoners, logeren in hun huizen en mogen daarna ook nog 7 weken die plek voor hun voorstelling bewonen. Steeds nieuwe verhalen verzamelend. Van Amsterdam naar Utrecht, via Mexico naar de Bijlmer. Van een flat op 10 hoog in de K-buurt naar de DE Brede School in de E/G-buurt, via metro Kraaiennest naar de Wi Eegi Kerki en door de Gliphoeve naar Geldershoofd.

WAT IS DE WIJKSAFARI BIJLMER?
WijkSafari Bijlmer is een locatievoorstelling met de bewoners en talloze organisaties van de Bijlmer. Na een research en ontmoetingsperiode van enkele maanden, werden Adelheid en haar makers geadopteerd op 8 plekken door vitale bewoners; letterlijk wonend en levend in hun huizen. Ze hebben scènes ontwikkeld die de basis vormen van deze voorstelling. Er zijn 4 routes uitgestippeld waarlangs de bezoekers worden gedragen door de Bijlmer. Te voet , in de bus en achter op de scooter. Langs groene wegen, onbekende plekken, gevoed met historie en toekomst. Een vier uur durende reis door een mensenlandschap dat je niet eerder zo hebt ervaren.

WAT MAAKT DE WIJKSAFARI UNIEK?
• Adoptie-methodiek: de theatermakers en wijkbewoners die elkaar adopteren in de WijkSafari gaan een band aan die verder gaat dan alleen de voorstelling. Ze kijken door elkaars ogen naar de wijk én naar elkaars leven.
• Avontuurlijke trip dwars door de Bijlmer. Spring achterop een scooter en laat u meevoeren naar een volgende onverwachte plek. Waar naast een bijzondere ontmoeting, Fufu met pindasoep, Jiaozi of een grofvolkoren met hagelslag op u wacht.
• Verheviging van de realiteit: met de WijkSafari wordt de werkelijkheid van de wijkbewoners, die zo veraf leek, onvermijdelijk dichtbij. Grenzen tussen spel, theater en werkelijkheid vervagen door de intense betrokkenheid van wijkbewoners bij voorbereiding en uitvoering WijkSafari.
• Aan ons team van makers voegen we deze editie de Palestijnse Wassim Alrazzaz toe, die opgroeide in Syrië en sinds de oorlog aldaar domicilie vond in Amman, Jordanië. Zijn verhaal dat hij ons vertelde toen wij hem in de Jordaanse Wadi Rum woestijn ontmoetten is tegelijk actueel, persoonlijk en universeel en daarom zit hij in WijkSafari Bijlmer.

 

[templatera id=”224″]
print