Theater, Beeldende Kunst,  

www.projectcharlie.nl

Romana Vrede, CLUB GEWALT en Huub Laurens maakten onder regie van Bram Jansen en Ryan Djojokarso een levend kunstwerk over en met Charlie Stevens, de zwakbegaafde, ernstig autistische zoon van actrice en theatermaker Romana Vrede. Nu 13, fysiek 17 en mentaal 2, is Charlie niet schattig meer. Ze vertelt in haar voorstelling over de grillige, beproefde liefde voor haar zoon en voor de plaats die ze voor hem bevecht in onze samenleving.

Charlie
Charlie Stevens is een jongen van 13 jaar met autisme en een verstandelijke beperking. Hij is non-verbaal en is gediagnosticeerd als extreem zwakzinnig. Charlie is een kind van 13. Fysiek een jongen van 17, uitgepuberd, niet meer schattig, mentaal een kind van 2 dat Bob de Bouwer leuk vindt. De woede-uitbarstingen als hij overprikkeld raakt zijn inmiddels gevaarlijk. Laatst kreeg hij er een, achterop de fiets bij zijn vader. Meteen politie erbij. Een van de begeleiders loopt een hersenkneuzing op. Als ik de brief van de advocaat zie, word ik koud.

“Mijn cliënt is letsel aangedaan door uw kind.”

Mijn kind, mijn gevaarlijke kind. Het is waar, hij werkt je zo naar de grond. Daarna hebben de begeleiders een tijdje alleen met een helm gewerkt, hoewel ik dat verschrikkelijk vond. Ik heb een veiligheidscursus gedaan. Hij heeft nu voornamelijk nog maar mannelijke begeleiders. Ik heb kort haar en draag nooit sieraden. Dat is vragen om letsel. Ik ben nooit bang voor hem, wel om hem.

Ik ben een kunstenaar. Wij kunstenaars staan anders in het leven. Kunst gaat over dat gebied in onze verbeelding waar de ruimte volledig vrij is. In het leren kijken vanuit Charlies bril laat ik mij inspireren door zijn surrealisme. Ceci n’est pas un pipe, dat schilderij van Magritte. Zo kijkt Charlie ook naar de wereld. Het is ook creativiteit.

Ik hoop met deze voorstelling ook mensen te bereiken die misschien niet zoveel met theater hebben, maar wel met autisme. Vaders, moeders, hulpverleners, leerkrachten. Dat het stuk prikkelt om weer op een andere manier naar autisme te kijken. Troost en herkenning biedt.

Romana Vrede

print