theater

urbanmyth.nl

[templatera id=”209″]

Sophie & Nola is een theatrale productie met live muziek en dans, met als uitgangspunt het verhaal van 2 krachtige vrouwen: Sophie Redmond en Nola Hatterman. Deze vrouwen lieten zich door niks of door niemand dwarsbomen en leverden op een eigen manier strijd. En bewezen dat er meer mogelijk is dan hetgeen de maatschappij je oplegt of van je verwacht. Het vraagstuk over gelijke kansen en mogelijkheden, ongeacht sexe of kleur, speelt nog steeds tot op de dag van vandaag. Sophie & Nola daagt het publiek uit om hierover na te denken. De voorstelling neemt het publiek mee naar het Amsterdam en Paramaribo van Sophie en Nola.

Sophie & Nola bestaat uit een unieke cast, te weten Sylvana Simons, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Thirsa van Til, Imanuelle Grives en Simone Weimans. De kostuums en het toneelbeeld is van de internationaal beroemde modeontwerpster Marga Weimans. Prachtige live muziek door Denise Jannah en Fra Fra Sound en opzwepende dans door de groep Untold.

Wie zijn Sophie en Nola?

Sophie Redmond (1907-1955) was de eerste vrouwelijke, zwarte dokter in Suriname. De opleiding weigerde haar in eerste instantie in te schrijven. Ook de mensen om haar heen vonden dat het hoogst haalbare voor een zwarte vrouw onderwijzeres zou moeten en kunnen zijn. Uiteindelijk lukte het haar om aan een doktersopleiding te studeren. Ze vestigde zich als arts in Paramaribo. Na de Tweede Wereldoorlog zette ze zich – ook als toneelschrijfster en actrice – in voor de erkenning van de Surinaamse cultuur, voor politieke bewustwording en scholing van de Surinaamse bevolking en tegen sociale wantoestanden in de kolonie.

Nola Hatterman (1899-1984) was een blanke Nederlandse actrice en kunstenares met een grote interesse voor Suriname en voor zwarte onderwerpen in haar kunst. Vanuit die interesse emigreerde ze in de jaren ’50 naar de kolonie. Met de herinneringen aan de oorlog nog in haar achterhoofd zag ze dat Suriname niet dat multiculturele paradijs was dat ze zich had voorgesteld. De zwarte Surinamers waren niet trots op hun eigen cultuur en vonden een lichtere huidskleur beter dan een donkere. Als blanke kreeg ze automatisch respect, omdat respect voor een lichtere huidskleur in de samenleving was geïnstitutionaliseerd tot diep in de zwarte cultuur. Ondanks dat respect bleef ze in Suriname een vreemde eend in de bijt en toegang krijgen tot de haar bewonderde zwarte cultuur lukte maar moeizaam. Toch was haar invloed op de Surinaamse beeldende kunst zodanig groot dat haar oud-leeringen het Nola Hatterman-instituut hebben opgericht. Tegenwoordig weten veel Surinamers opvallend genoeg niet meer dat Hatterman blank was.

Credits

Cast: Sylvana Simons, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Imanuelle Grives, Thirsa van Til, Simone Weimans | Concept & regie: Jörgen Tjon A Fong | Tekst: Pieter Hilhorst, Timen Jan Veenstra | Kostuums & Toneelbeeld: Marga Weimans | Dramaturgie: Robbert van Heuven | Muziek: Fra Fra Sound, Denise Jannah | Dans: Untold | Techniek & licht: Alex Brok | Productieleider: Djoere de Jong | Vormgeving: Studio Rooiejas | Publiciteit: Bernice Vreedzaam

[templatera id=”224″]
print