Muziek 

udfestival.nl

Deel deze BP:

Het Ud Festival vindt medio oktober en begin november 2016 plaats op verschillende locaties in Nederland. Het festival staat geheel in het teken van het gitaarinstrument ud en verhalen over dit instrument. Het festival is de eerste in een reeks van meerdere evenementen en wordt georganiseerd door het Amsterdamse Andalusische Orkest met een line-up van artiesten uit o.a. Nederland, Griekenland, Tunesië, Marokko, Libanon en Irak.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) is een buitengewone samenkomst van muzikanten met een nadruk op Moors-Andalusische muzikale tradities. Met de concertserie Andalus Voices, voorziet het AAO in een unieke mengeling van Andalusische muzikale genres. De afgelopen jaren heeft het gezelschap samengespeeld met grote namen als Zainab Afailal, Marouane Hajji en Samira Kadiri.

De Ud, of ook wel geschreven als Oed of Oud, is een zeer speciaal instrument vanwege de muzikale brug die deze heeft aangelegd tussen westerse en oosterse muziek. Hoofdpersoon in deze transitie is de 9e eeuwse genie Ziryab, die de Ud introduceerde in een breed scala aan (meer westerse) muziekstromingen. Met zijn muzikale innovaties gaf Ziryab een sterke impuls aan het tarab andalusi (de diep emotionele en gepassioneerde reacties op muziek) en wist hij het culturele en muzikale landschap in Europa blijvend te veranderen. Vandaag de dag is de Ud niet meer weg te denken uit ondermeer de ‘Andalusische muziek traditie’, verschillende vormen van Jazz en zeker niet uit de meer ‘spirituele muziek’ stromingen.

Bijzonder aan dit Festival is dat het plaatsvindt in 8 locaties en 3 steden, van het Concertgebouw in de hoofdstad tot de ontmoetingsplaats Bij Katrien in Den Bosch.

Rasa
Tolhuistuin
Podium Mozaïek
Theater de Mervaart
Mezrab
Het Concertgebouw
Verkadefabriek
Bij Katrien

print