Theater, Podiumkunsten

frascatitheater.nl 

Deel deze BP:

Frascati is een innovatief en dynamisch theater in het centrum van Amsterdam. Jaarlijks presenteert Frascati zo’n 450 verschillende nationale en internationale voorstellingen en produceert het zo’n twintig grote en kleine producties.

Uit het beleidsplan: “Amsterdam is beweeglijker en diverser dan ooit: met haar 183 verschillende nationaliteiten is ze een belangrijke motor in de ontwikkeling van een tolerante en open gemeenschap. Daarbij heeft de stad nood aan een kunstenlandschap dat net zo divers is als haar inwoners. Als theater hebben wij de rol om te reageren op wat leeft in de kunsten en de samenleving én om proactief beleid te maken rond thema’s die we van levensbelang achten. In het stedelijke kunstnetwerk vormt Frascati op verschillende fronten een verbindende schakel: tussen aanstormend en gearriveerd talent, kunstvakopleidingen en beroepspraktijk, grote en kleine zaal, stadcentrum en ‘de wijken’, jongeren en theater, lokale en internationale ontwikkelingen.”

De ingezette verbinding met de stad en al haar bewonersgroepen kreeg in 2000 een praktische impuls toen Frascati haar thuisbasis in de Nes tijdelijk moest verlaten wegens onderhoud aan de fundering. Een onderkomen werd gevonden in cultureel centrum Ganzenhoef in Amsterdam-Zuidoost. Hier werden verschillende samenwerkingsprojecten opgezet tussen de theatermakers van Frascati, bewoners en kunstenaars uit de buurt. Een permanente dependance in de Bijlmer bleek te hoog gegrepen, maar de samenwerking bleef bestaan ook na terugkeer in de Nes. De schrijfworkshops werden uitgebreid naar Ganzenhoef, wat onder meer resulteerde in het jonge collectief Likeminds. In 2001 werd in Frascati het jongerenfestival Breakin’Walls georganiseerd, waar veel plaats was voor invloeden uit de urban cultuur en waar een redactie van jongeren met verschillende achtergronden een stem kreeg in de programmering.

Vandaag is Frascati één van de belangrijkste Nederlandse podia voor de presentatie van vernieuwend aanbod voor de kleine en middenzaal, ook voor buitenlandse programmeurs. Daarnast is Frascati de Amsterdamse basis voor veel landelijke of enkel gemeentelijk gesubsidieerde gezelschappen. Het merendeel van de BIStheatergezelschappen zoals Toneelgroep Amsterdam, Het Zuidelijk Toneel, Theater Utrecht, Toneelgroep Oostpool en Ro Theater, spelen hun kleine zaalvoorstellingen hier in huis. Maar de belangrijkste taak blijft de programmering van de gesubsidieerde onafhankelijke makers als: Dood Paard, De Warme Winkel, Wunderbaum, Moeremans & Sons, Lotte van den Berg, Dries Verhoeven, Hotel Modern, DNA, Nieuw West, Edit Kaldor, NBprojects, Likeminds, Schwalbe, Jan Martens, Arno Schuitenmaker, Theater Artemis, Maatschappij Discordia, De Theatertroep, Schweigman&.

SAMENGEVAT STAAT FRASCATI VOOR:
De kunstenaars van morgen. Frascati garandeert de ontwikkeling van eigenzinnige, onafhankelijke podiumkunstenaars.
Huis voor de innovatieve kunsten. Frascati is aanjager van vernieuwende, onafhankelijke en kleinschalige podiumkunsten, en staat zo garant voor een divers landschap.
Een open publiekshuis. Geen theater zonder publiek: Frascati biedt een structuur waar duurzame relaties met
het publiek kunnen worden uitgebouwd.
Het theater en de stad. We zoeken de confrontatie met de stad als graadmeter van de samenleving. Grootstedelijke
thema’s en lokale inbedding zijn expliciete agendapunten. Zo bouwen we bruggen tussen het theater en de stad, tussen de kunstenaars en de Amsterdamse wijken.
Amsterdam als wereldstad. Frascati biedt een uitgesproken internationale context voor productie en presentatie in
Amsterdam; een afspiegeling van de grootstedelijke actualiteit en mentaliteit.

print