Beeldende Kunst, Participatie, Museum

www.gemeentemuseum.nl

[templatera id=”209″]

'Een rode loper voor gewone mensen'

‘Op bezoek bij buurman Mondriaan’ heeft al 70.000 wijkbewoners enthousiast onthaald in het Gemeentemuseum.

Het stadsdelenproject (2009-2013) was  een langdurige en spraakmakende actie van het Gemeentemuseum Den Haag. Bewoners van één van de acht stadsdelen kregen tijdens deze actie voor een half jaar gratis toegang tot het museum. Daarbij werd  samengewerkt met winkeliers, welzijnswerkers, informele buurtmoeders en –vaders, caféhouders, kerk- en moskeebestuurders, bejaardenhuizen of sportverenigingen. Dit vanuit de gedachte dat het Gemeentemuseum Den Haag, naast een instituut met een collectie en tentoonstellingsprogramma van internationale allure, ook een ‘echt Haags’ museum is dat de collectie van de Gemeente Den Haag beheert.

Zo spreek je elkaar nog eens!
Wijkbewoners werden  met op maat gemaakte activiteiten en workshops verwelkomd. Niet alleen tekenen, schilderen of boetseren met je buurvrouw maar ook bijvoorbeeld graffiti spuiten voor jongeren, als het maar tot echte muurkunst leidt. Ook kon je bijvoorbeeld een stof ook ‘echt voelen’ in de modetentoonstelling, of organiseerde  we voor de wijk een datingavond als toevallig een tentoonstelling over liefde ging. En de regelmatige culturele avondjes uit voor een stadsdeel brachten elke keer weer honderden buurtbewoners bij elkaar in het museum. Zo spreek je elkaar nog eens!=

Vier jaar buurten bij het Gemeentemuseum
‘Alsof je bij een goede vriend op bezoek komt.’ Zo hebben tienduizenden Haagse wijkbewoners de afgelopen jaren hun gratis bezoeken aan het Gemeentemuseum ervaren. En ze blijven terugkeren want hun interesse in kunst is gewekt. Het museum hoort nu gewoon bij hun buurt net zoals een bioscoop of de voetbalclub.
Bekijk ook het samengestelde boekje over de ervaringen met ons wijkproject: ‘Een rode loper voor gewone mensen’.

Vervolg stadsdelenproject
Zoveel betrokkenheid vanuit de wijken heeft ons gestimuleerd om ook komend jaar door te gaan met het project: ‘Hoe gaan we verder’.

[templatera id=”224″]
print