Theater, Jong Talent, Interdisciplinair, Urban

theaterdegasten.nl

[templatera id=”209″]

Jong RAST bestaat sinds 2003 als talentontwikkelingsorganisatie voor theater. Sinds 2003 kunnen jaarlijks 50 jongeren tussen de 12 en 25 jaar theater-, bewegings- en stemlessen volgen bij Jong RAST. Veel van deze jongeren hebben een zeer diverse culturele achtergrond. Doel is om hen kennis te laten maken met theater en ze bij voldoende talent door te laten stromen naar vervolgtrajecten, het kunstvakonderwijs of het (semi)professionele werkveld. Dat lukt best goed.

In de periode 2008-2013 stroomden ruim 40 jongeren van Jong RAST door naar o.a. de Theateropleidingen in Amsterdam, Maastricht, Gent, Antwerpen en Arnhem, naar Theaterwetenschappen, It’s DNA, ROC Theater, de FAAM Filmacteurs Opleiding in Amsterdam, of ze kwamen terecht als speler/maker bij andere theatergezelschappen terecht.

Jong RAST maakte tot nu toe deel uit van Theater RAST. De afgelopen jaren hebben we een sterke eigen signatuur ontwikkeld die heel anders is dan die van RAST. Daarom werd het tijd om op eigen benen te staan! Zo is DEGASTEN dus ontstaan: met een nieuwe naam, maar met 10 jaar ervaring en een eigen signatuur.

De docenten en de artistiek leider selecteren jongeren voor trainings- en productiegroepen op basis van enthousiasme, originaliteit, de behoefte om iets te vertellen en het vermogen om te willen/kunnen leren. Bovendien moeten de jongeren zich vastleggen om een heel seizoen serieus aan het werk te gaan bij DEGASTEN .

De geselecteerde jongeren krijgen een a twee keer per week les, afhankelijk van de groep. Vanaf het voorjaar wordt er gestart met het maken van een volwaardige productie, die ook op tournee gaat.

In het werken met de jongeren staat hun belevingswereld centraal. DEGASTEN stimuleert deelnemers om hun eigen speelstijl te vinden en te ontwikkelen. De docenten gebruiken en benadrukken het authentieke talent van elke leerling. De voorstellingen zijn multidisciplinair, zodat er ruimte is voor de jongeren om een verhaal te vertellen op de manier waarop zij dat het beste kunnen.

DEGASTEN vindt het belangrijk om met de jongeren toe te werken naar het eindproduct: de theatervoorstelling. Het maakt het werkproces doelgericht. De jongeren worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen. Het is leerzaam voor ze om te zien of wat ze willen overdragen ook uitpakt zoals ze dat gedacht hadden. In een goede voorstelling kunnen talentvolle jongeren zich in de kijker spelen van mensen die hen weer verder kunnen helpen.

Met de voorstellingen heeft DEGASTEN het mooiste visitekaartje in handen om meer jongeren te enthousiasmeren voor theater. Schoolvoorstellingen en vrije voorstellingen zien we als een kans om jongeren in het publiek te laten zien dat theater ook over hen gaat.

[templatera id=”224″]
print