Urban, Film, Jong Talent, e-Cultuur, Interdisciplinair, Participatie, Community Art

www.whatsupijburg.nl

[templatera id=”209″]

" Waarom '' - De Jongens Van De Hoek

De jongeren die in 2014 het project De jongens van de Hoek begonnen, nemen nu het initiatief voor een reeks debatten over de toekomst van jeugd op IJburg. Ze roepen alle inwoners op te komen. Het raakt me, zegt Safoan. “De barrières tussen groepen op dit eiland moeten weg.”

“Veel is beeldvorming.” Safoan (31) is jongerenwerker in Oost en zichtbaar betrokken. “Jongeren zijn vaak ik het nieuws, maar negatief. Kijk, met zogenoemde ‘rapportages’ (reportages in rapvorm) brengen jongeren verhalen uit de wijk. Dit is hun verhaal.”

Zijn er problemen met jongeren in de wijk? Hij zucht, maar strijdbaar. “Er zijn ontwikkelingsproblemen. Groepen onderling, jong én oud, hebben wel eens problemen met elkaar. Ze kijken en wijzen, zijn bang voor het onbekende. Als we dingen van elkaar weten, ga je met andere ogen naar elkaar kijken. Dat is nu de eerste stap die we moeten zetten.”

Natuurlijk snapt hij wel dat mensen zich bedreigd voelen door uiterlijk vertoon. Hoodies, groepjes met luide stemmen op een hoek. “Sommige jongeren moeten leren begrijpen hoe dat overkomt. Dat vertellen we hun ook. Maar uiterlijk zegt niet alles. Het is zaak dat we elkaar leren kennen, al is het via via. Spreek mij aan, dan spreek ik de jongens aan.”

Dat aanspreken, dat kan tijdens de kick-off van Watch & Talk, het aanstaande debatprogramma, op 28 maart. Dan moet een basis worden gelegd voor samenwerking. Die dag ook gaan de jongeren de wijk in met drumband en een bus. “We willen iedereen bereiken. Klappen tafels en stoelen uit en vragen: ‘wat vindt u, wat wilt u?’ Om maar te zeggen: kom ook naar onze meetings, wees niet bang ook. Ook als je kritisch bent ben je welkom.”

Safoan kijkt op zijn telefoon, een jongen van de hoek heeft zijn hulp nodig. “Ik vind ’t spannend man. Wij gaan met dit programma echt uit onze comfortzone. Ik hoop zo dat de mensen dat ook voor ons doen, dat ze komen. Als we elkaar de hand schudden, met elkaar gaan optrekken, kunnen we dingen van elkaar verwachten. Alleen maar klagen heeft geen zin. Kijk in spiegel: wat kan jij doen voor je buurt? Dan kunnen we samen geschiedenis maken.”

De kick-off van de door jongeren georganiseerde debatreeks is op 28 maart in IJtopia, Bert Haanstrakade 2010.
Op whatsupijburg.nl, het jongerenplatform van IJburg, vind je het programma, de reportages en de videoclips.
Watch & Talk IJburg, bijeenkomsten met en over jongeren
Debat, muziek, ontmoetingen, eten

28 maart, Kick Off ‘Samen Leven in de wijk’:
De tweede track Waarom van de Jongens van de Hoek wordt gepresenteerd. Net als de Wensboom, waar aanwezigen wensen en ideeën in kunnen hangen. De boom reist hele programma mee, en wordt hopelijk steeds voller. Zodat uiteindelijk een piek, een gezamenlijk speerpunt ontstaat.
In mei en in juli vinden de bijeenkomsten ‘Samen verbinden in de wijk’ en ‘Samen sterker in de wijk’ plaats. Hou de agenda van deze krant in de gaten.
De jongeren werken samen met onder meer Dynamo, Streetcornerwork en stadsdeel Oost.

Lees ook:
‘Met het vele dat we hebben, doen we te weinig’ (02-07-2013)

[templatera id=”224″]
print