Film, Festival

www.dbuff.nl

Deel deze BP:

Het Da Bounce Urban Film Festival vertoont komend weekend 25 films met Afro-Amerikaanse, Afro-Caraïbische of Afro-Europese roots in de Westergasfabriek in Amsterdam. Naast films zijn er interviews, discussies, optredens en feesten. Speciale aandacht is er voor diversiteit, feminisme, racisme en de acceptatie van lgbt (lesbian, gay, bisexual, transgender).

Het Da Bounce Film Festival wil laten zien wat de bioscoopganger mist. Een documentaire over The Black Panthers bijvoorbeeld, of Miles Ahead, een biografische film over Miles Davis. Of een platte komedie over Madea, een in Amerika beroemd typetje van komiek Tyler Perry. Dat laatste is – dat geeft Wijngaarde ook toe – niet per se de verfijndste cinema. Maar Perry is volgens financieel tijdschrift Forbes wel de best betaalde man in Hollywood. ‘Hij maakt zo’n vier films per jaar die steevast in de Amerikaanse topvijf van best bezochte films terechtkomen.’ Ook in Nederland is er een grote groep fans; de speciale voorpremière van Boo! A Madea Halloween was een week voor de vertoning al uitverkocht.

Da Bounce Urban Film Festival programmeert een aanbod van meer dan 25 urban films. Films van makers die geworteld zijn in een Afro-Amerikaanse, Afro-Caribische of Afro-Europese cultuur. Het gevarieerde filmprogramma biedt naast films met een artistieke waarde ook meer mainstream en titels die uitnodigen tot verdieping en debat. Films die relateren aan de urban lifestyle en ook short’s en independents, new en classics als romcoms tot en met blockbusters.

Tijdens Da Bounce worden dit jaar voor het eerst een netwerkborrel en een talkshow over diversiteit georganiseerd om de Nederlandse filmindustrie te koppelen aan makers die ze anders misschien niet zo snel zouden tegenkomen. ‘We willen zichtbaar maken wat ze anders zouden missen.’

print