Theater, Dans, Festival, Literatuur

www.thabimooi.com

naar beeldmateriaal

Deel deze BP:

Het overgangsgebied tussen leven en dood is een mysterieus, intrigerend terrein, dat een bijzonder waardevol perspectief biedt op het leven. Helaas overheerst in het dagelijks leven nog veel angst en onbekendheid rondom sterven. Met het multi-disciplinaire locatie- project Café Mortel neemt theaterregisseuse Thabi Mooi het publiek mee in het rijke universum van de dood. Via een intieme geluidswandeling, beweeg je je door een landschappelijk labyrint, naar het emotionele epicentrum van de dood, dat door een filminstallatie verbeeld wordt. De route eindigt wanneer de bezoeker op een hogergelegen punt, zelf zijn afgelegde weg kan aanschouwen, als vanuit het perspectief van een engel.
Thabi Mooi wordt als getalenteerde nieuwe maker financieel ondersteund met de Nieuwe Makersregeling van het Fonds voor de Podiumkunsten. Over het IJ Festival, Oerol Festival en Theaterzaken Via Rudolphi ondersteunen Thabi en haar nieuw gevormde stichting Homunculus bij het ontwikkelen en presenteren van haar eerste groot gemonteerde locatie- project voor een breed publiek. Daarnaast zijn de locatietheaterfestivals als co-producenten betrokken. ‘Café Mortel’ zal in de zomer van 2017 gaan spelen tijdens het Oerol Festival en Over het IJ Festival.

Thabi’s multidisciplinaire werkwijze, waarin film, muziek, locatie en publiek met elkaar afgestemd worden in een doorlopende installatie, is een bijzonder voorbeeld van een cultureel divers project. Café Mortel wordt een bijzonder locatie- project, waarin zij bezoekers op een actieve manier meeneemt in het grote thema van de dood. De kracht van verschillende vormen (audio/monologen, filmbeelden, muziek, acrobatiek) zet zij in om een gelaagde vertelling te creëren waarin de dood op verschillende manieren gestalte krijgt. De verschillende onderdelen wisselt zij bewust af, om het publiek ademruimte te geven, zodat zij op eigen tempo en met lichtheid rondom de dood kunnen bewegen en de dood op verschillende manieren ervaren kan worden.”

Het werk van Thabi Mooi is door haar beeldende en intuïtieve stijl geschikt voor publiek van alle leeftijden en achtergronden. Je hoeft geen ervaren kijker te zijn om een vertelling te ‘begrijpen’. Het is vooral belangrijk dat je je open durft te stellen, je de ervaring over je heen laat komen en je eigen verbeelding laat spreken. Om ook internationaal publiek en toeristen de mogelijkheid te bieden de verhalen van de hulpverleners te volgen, worden de monologen ook in het Engels opgenomen.

print