Beeldende kunst, Erfgoed, Mode, Museum, Tentoonstelling

afrika010.nl

Deel deze BP:

Vanaf vrijdag 29 april 2016 tot en met 8 januari 2017 presenteert het Wereldmuseum Rotterdam AFRIKA 010. Deze tentoonstelling omvat de meest opmerkelijke stukken uit de bijzondere Afrikacollectie van het Wereldmuseum samen met enkele bruiklenen van andere Rotterdamse musea. De tentoonstelling toont de verrassende en dynamische veelzijdigheid van Afrika in het licht van verandering en vernieuwing. AFRIKA 010 biedt een hernieuwde kennismaking met de Rotterdamse Afrikacollectie en is aanzet tot een stadsbreed festival.

De Afrikacollectie van het Wereldmuseum is op tal van manieren nauw met de stad Rotterdam verweven. In de negentiende eeuw vestigden Rotterdamse ondernemers als Hendrik Muller handelsfactorijen aan de Afrikaanse kust. De tentoonstelling toont unieke foto’s van de negentiende-eeuwse Rotterdamse aanwezigheid. De oudste collectiestukken werden hier verworven. De oudste Afrikaanse voorwerpen kwamen via het handelsnetwerk van Rotterdamse reders en handelaren direct in het museum terecht na de oprichting in 1883. Het Wereldmuseum presenteert een collectie met negentiende-eeuwse krachtbeelden uit de Congo tot schitterende mantels uit Nigeria, indrukwekkende maskers tot kleurrijke, figuratieve doodskisten uit Ghana.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden westerse ogen geopend voor de bijzondere Afrikaanse vormentaal. Ook nu nog is deze collectie Afrikaanse kunst een bron van inspiratie voor kunstenaars, vormgevers, en kunstliefhebbers. AFRIKA 010 biedt de topstukken die door verzamelaars Piet en Ida Sanders aan het museum werden geschonken, een centrale plaats.

Ook gaat het Wereldmuseum op zoek naar Afrika in het Rotterdam van nu. Speciaal voor de tentoonstelling maakte Afro-Rotterdammer Meschac Gaba dertien haarsculpturen, geïnspireerd op befaamde Rotterdamse gebouwen, zoals de Markthal en de Euromast.

Tal van andere tentoonstellingen en evenementen bij andere Rotterdamse instellingen maken 2016 tot een waar Rotterdams Afrikajaar.

Met dank aan
De totstandkoming van AFRIKA 010 wordt mede mogelijk gemaakt door een projectbijdrage van het Mondriaan Fonds, het Hendrik Mullerfonds, het VSBfonds, de Erasmusstichting, de Stichting Bevordering van Volkskracht, Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen departement Rotterdam, de Stichting Vrienden van het Wereldmuseum en Gemeente Rotterdam.

print