Theater, Community Art
DeltaDua ontwikkelt crossculturele theater- en muziekproducties die historische banden hebben met Indonesie en in het bijzonder met de Molukken. De producties zijn geënt op levensverhalen, volksverhalen, traditionals, werken van Indonesische/Molukse en Nederlandse schrijvers. We proberen uitwisseling tot stand te brengen tussen theatermakers, musici, schrijvers en vormgevers via (internationale) coproducties en workshop-programma’s. Onze producties zijn multidisciplinair. Muziek, zang, tekst en verhalen zijn de bouwstenen voor onze theater- en muziekconcerten en we proberen ze voor een breed publiek in het hier en nu te plaatsen.
‘We maken vertellingen, muziekprogramma’s, jeugd-, familie- en locatievoorstellingen en we streven er naar ons publiek te ontroeren en te verwonderen over de eenvoud van de mens in al zijn groot- en kleinheid. Onze producties doen een appel op de interculturele samenleving van nu door de sterke historische band tussen Nederland en de Molukken te benadrukken en ons cultureel erfgoed uit te dragen. Door uitwisseling en dialoog willen we politieke gevoeligheden overbruggen en we hopen ermee een nieuw publiek te bereiken. Cultuurontmoeting staat daarbij centraal.’
KRUIT! Het vergeten verhaal
16 mei 1817: Honderden goed bewapende opstandelingen bestormen onder leiding van de Molukse volksheld Pattimura het Nederlandse fort Duurstede op het eiland Saparoea, waar de Resident Van den Bergh met zijn familie bescherming heeft gezocht. De rebellen slachten op gruwelijke wijze iedereen af. Alleen Jean Lubbert, de zesjarige zoon van de Resident, overleeft de nachtmerrie.
KRUIT! begint geruime tijd na de moord op het gezin. De historische figuren komen samen op de plek des onheils. In het fort dat nooit is opgehouden met huilen, wordt het verleden ontrafeld.
Is Pattimura een volksheld, nationalist of volksmenner? En waarom voegde Jean Lubbert op zijn 63e levensjaar ‘Van Saparoea’ toe achter zijn Nederlandse achternaam? Alle personages worstelen met de vraag of verzoening uiteindelijk mogelijk is.
Het gedeelde verleden tussen Nederland en haar voormalige koloniën zoals de Molukken, is nog steeds pijnlijk actueel. Onbegrip en boosheid verhitten vaak de publieke discussie, terwijl kennis over het verleden ontbreekt. KRUIT! legt een voor velen onbekende geschiedenis bloot en maakt duidelijk waar de onvrede met de koloniale overheersers vandaan kwam: de meedogenloze jacht op specerijen, vooral op de kruidnagel, dat het ‘zwarte goud’ werd genoemd.
De roman De schreeuw van de witte kakatoe van Johan Fabricius is inspiratiebron voor KRUIT!. In KRUIT! komen Molukse traditionele rituele zang, Tifa-Totobuangklanken, klassieke muziek en hedendaagse westerse muziek samen.