De Code in het nieuwe beleidsplan van het Filmfonds
15 december 2015
bron: Het Parool
Het Nederlands Filmfonds wil dat er meer Nederlandse films worden ontwikkeld waarin de culturele diversiteit van de maatschappij naar voren komt.
Directeur Doreen Boonekamp voert op dit moment gesprekken met de diverse vakorganisaties in het veld om dit voornemen breed onder de aandacht van filmmakers te brengen. In aansluiting op de Code Culturele Diversiteit, die door de cultuursector zelf is ontwikkeld, krijgt dit streven ook een belangrijke plek in het nieuwe beleidsplan dat het Filmfonds volgend jaar presenteert.
Bereik
‘Als je kijkt naar de Nederlandse films in de bioscopen, dan snap ik dat grote groepen Nederlanders zich daar nog niet voldoende in herkennen,’ stelt Boonekamp. ‘Er ligt dus een kans op publieksbereik. Nederland is in cultureel opzicht een zeer divers land, met heel veel culturele achtergronden. Dat willen we ook meer terugzien in de filmproductie.’
Zij signaleert dit gebrek op alle niveaus: van acteurs tot regisseurs en ook crewleden. ‘Het overgrote deel van de makers is blank,’ erkent de directeur. ‘Het leggen van verbindingen met talenten die een andere culturele achtergrond hebben kan de diversiteit aan verhalen niet alleen bevorderen maar verhalen ook verdiepen.’ Volgens Boonekamp past dit ook bij de wens van de filmsector zelf die graag ‘een zo groot en breed mogelijk publiek wil aanspreken’.
‘In bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren veel succesvolle series gelanceerd met Afro-Amerikaanse sterren in de hoofdrollen, zoals Scandal, Empire en How to Get Away with Murder. In Groot-Brittannë wordt vooral in het theater ook succesvol geëxperimenteerd met zogenaamd colour blind casten.’ Deze trend zou Boonekamp ook graag in de toekomst in Nederland zien. ‘Sowieso werken we in Nederland te veel met typecasting: dat geldt ook voor blanke rollen,’ vindt ze. ‘Dat moeten we echt een keer los durven laten.’
Bijval
Een medewerker van het Filmfonds zal als aanspreekpunt binnen de organisatie diversiteit actief agenderen in het filmveld. Het fonds is in gesprek over de plannen met onder meer acteursvakbond ACT, regisseursvakbond DDG, het Netwerk Scenarioschrijvers, Filmproducenten Nederland en de Filmacademie. Boonekamp kreeg daar naar eigen zeggen bijval voor haar suggesties. Zo heeft acteursvakbond Act inmiddels ook een commissie diversiteit opgericht.
Het Filmfonds pleit er ook voor deze boodschap actief in het voortgezet onderwijs onder de aandacht te brengen via de verschillende opleidingen. ‘Om een grotere diversiteit in het beroepsveld te bewerkstelligen is het belangrijk dat de diverse aanwas van talenten bij opleidingen groeit,’ stelt Boonekamp.
De discussie over het te weinig casten van donkere acteurs speelt momenteel ook in Hollywood. Zo bood de regisseur van bijbelepos Gods of Egypt onlangs publiekelijk zijn excuses aan voor het opvoeren van te veel blanke acteurs in zijn film, die zich afspeelt in het Midden-Oosten. Het is de eerste maal dat een filmstudio het boetekleed aantrekt op het gebied van niet-diverse casting.
post scriptum: Martin Koolhoven: ‘Filmfonds moet zelf diverser worden’