CCD Guerilla aftrap diversiteitscampgne bij Cultuur in Beeld

1 december 2014

Vandaag vindt de CCD Guerilla plaats bij Cultuur in Beeld, de jaarlijkse kunst- en cultuurconferentie van OCW. Het thema voor dit jaar is IN BEWEGING en als er iets in beweging is, is het wel de bevolkingssamenstelling. De nieuwe generatie Nederlanders verandert van kleur, van culturele achtergrond en gewoonten. Om aansluiting te houden bij de (lokale) samenleving is het onontbeerlijk dat instellingen zich openstellen voor andere culturen en kunstuitingen. Om ervoor te zorgen dat de sector ten aanzien van dit onderwerp in beweging komt, wordt een CCD guerrilla uitgevoerd. De CCD Guerilla vormt de aftrap van een traject dat tot 2017 in beslag zal nemen. 2017 vormt de start van de nieuwe kunstenplanperiode waarin culturele instellingen in de basisinfrastructuur de Code zich op basis van het ‘pas toe of leg uit’ principe moeten gaan verantwoorden over het al dan niet toepassen van de Code.

DeGastenDe CCD-Guerilla wordt uitgevoerd door DEGASTEN. degasten realiseert theaterprojecten op middelbare scholen in Nederland en Amsterdam, met de nadruk op VMBO-groepen. Tijdens Cultuur in Beeld zullen jongeren het publiek benaderen met verrassende vragen en acts. Open Rotterdam zal optreden als CCD TV en een aantal diepte-interviews afnemen van prominente en minder prominente bezoekers. OPEN Rotterdam is de nieuwe lokale omroep, voor radio en TV, van Rotterdammers voor Rotterdammers. Open Rotterdam gelooft in interactie met inwoners en organisaties in Rotterdam waar programma’s uit voortkomen.

De code

Een groot deel van de kunstsector lijkt in verhouding te staan met een bepaald deel van de samenleving. Het publiek, de kijkers en de kopers zijn voornamelijk autochtone blanke Hollanders. De partners en het personeel waarmee wordt gewerkt zijn weinig heterogeen qua culturele achtergrond. De aanvragen bij de culturele fondsen, komen zelden van cultureel diverse organisaties.

De Code biedt een kapstok om integraal op het terrein van het Personeel, Publiek, Programma en Partners diversiteitsbeleid te ontwikkelen. De instellingen zijn zelf verantwoordelijk om de Code al dan niet toe te passen. In de praktijk gebeurt het nog relatief weinig. Door de bezuinigingen en de herschikking van de afgelopen jaren, stond dit instrument niet meer bij iedereen op het netvlies. OCW heeft de Federatie Cultuur dit jaar gevraagd de Code weer in het vizier van de sector te brengen. In samenwerking met binoq atana is een traject ontwikkeld dat de komende jaren zal worden uitgerold.

Om een brug te slaan naar het cultureel diverse deel van de samenleving, heeft de sector in 2011 de Code Culturele Diversiteit (CCD) gelanceerd. De Nederlandse bevolking bestaat immers voor ruim 1,9 miljoen uit mensen van niet-westerse afkomst. In de grote steden liggen die percentages beduidend hoger (rond de 35%) en bovendien zijn de derde generatie migranten niet in deze percentages meegenomen. Maar dit is een relatief grote en ook jonge bevolkingsgroep waarvan ongeveer 80 procent jonger is dan 15 jaar.  Een groep waar zeker rekening mee moet worden gehouden.

[templatera id=”340″]
print

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.