[templatera id=”209″]

Leerorkest instrumenteninzameling Blokker - met Tania Kross / 21 mei 2015

Het Leerorkest is een innovatieve vorm van muziekeducatie waarbij alle kinderen de kans krijgen om onder schooltijd een muziekinstrument te leren bespelen.

Onderzoek toont aan dat samen muziek maken een heel positieve invloed heeft op de algehele ontwikkeling van kinderen. Naar eigen zeggen worden zij er ‘gewoon blij’ van. Muziek heeft kinderen zoveel te bieden, het is een enorme verrijking. Daarom zou elk kind de kans moeten krijgen om een muziekinstrument te leren bespelen, net zoals het leert om te lezen en schrijven. Op school krijgen alle kinderen dezelfde kans. Juist óók de kinderen die normaal de weg naar muziekonderwijs niet vinden omdat ‘t te duur is of niet gebruikelijk bij hun thuis. In een Leerorkest op school kan elk kind uitblinken.

Het begon in de Bijlmer

Bijna 10 jaar geleden startte in Amsterdam Zuidoost de pilot voor het allereerste ‘Leerorkest’ voor kinderen op de basisschool. Het bleek het begin van een kleine revolutie in de wereld van het muziekonderwijs. Het initiatief van de muziekschooldirecteur uit de Bijlmer oogstte in korte tijd steun van de burgemeester, de onderwijsminister en, niet in de minste plaats, de koninklijke familie.

Organisatie Leerorkesten in Amsterdam

Stichting Leerorkest organiseert de Leerorkesten in Amsterdam. Anno 2015 zijn er 31 Leerorkesten actief in Amsterdam. Er doen 17 basisscholen mee, in alle hoeken van de stad: Noord, Oost, Nieuw-West en Zuidoost. Daarnaast zijn er naschoolse talentorkesten en pilots in het voortgezet onderwijs. Meer dan 3.500 kinderen nemen eraan deel.

Expertisecentrum voor kennisuitwisseling nationaal en internationaal

Stichting Leerorkest speelt ook een belangrijke voortrekkersrol voor nieuwe Leerorkesten in heel het land. Via het Expertisecentrum en de site Orkest in de Klas worden alle kennis en ervaring gedeeld met andere Leerorkesten en (sociale) muziekeducatieprojecten in Nederland en met soortgelijke initiatieven in het buitenland. De filosofie van het ‘delen’ zit bij alle Leerorkest-activiteiten in het DNA.

Nu ook een Instrumentendepot Leerorkest!

In 2014 is het landelijk Instrumentendepot Leerorkest opgericht met als doel om Leerorkesten en soortgelijke initiatieven in Nederland van muziekinstrumenten te voorzien. Het Instrumentendepot is ondergebracht in een aparte stichting, namelijk Stichting Instrumentenfonds Leerorkest.

[templatera id=”224″]
print