Community Art, Theater, Interdisciplinair, Participatie

Heim in Transvaal

[templatera id=”209″]

HEIM Romeo|Julia is een project dat buurtbewoners onder begeleiding van ervaren kunstenaars betrekt bij een theaterproductie door de wijk. Voor de jubileumeditie van HEIM in Transvaal kreeg Moving Arts Project een bijzondere kans: voor één keer spelen in het toneelbeeld van Medea door Toneelgroep Amsterdam in de Stadsschouwburg.

In 2010 streken Diane Elshout, Noud Verhave en Simon Rowe neer in de Transvaalbuurt. Ze waren onder de indruk van de vele initiatieven in de buurt en wilden die met elkaar verbinden. Zo ontstond HEIM Thuis in Transvaal, een route in 2010 door de buurt langs huiskamers, kantoren en scholen met optredens van bewoners uit de wijk. Bewoners schreven hun teksten en repeteerden onder begeleiding van ervaren kunstenaars met als thema: wat betekent je thuis voelen? Een langdurig kunstproject in de wijk was geboren.

Inmiddels is HEIM in Transvaal, vaak afgekort tot HEIM, vier edities verder. Janine Toussaint is toegevoegd aan de algemene en artistieke leiding. Het artistieke team is uitgebreid met Simon Rowe en Mariken Bijnen (beiden co- regie) en Igor Krajinovic (assistentie decor en vormgeving). Een aantal acteurs van HEIM Romeo|Julia doet al voor de 4e of zelfs 5e keer mee.  Wat begon als intieme kunstroute in de wijk is uitgegroeid tot een community arts-project van formaat in Amsterdam Oost, met door de jaren heen duizenden toeschouwers, tientallen vrijwilligers en een trouwe kern aan spelers, ontwerpers en bouwers. Over eerdere edities waren bezoekers lovend: “Oerol op een stadsplein” en “een pareltje in de wijk”.

HEIM reageert op actuele thema’s in de buurt. Voor HEIM Romeo|Julia koos Moving Arts Project voor polarisatie en beeldvorming. De sociaal-economische tegenstelling neemt alsmaar toe, zo stelde recent onderzoek van het SCP en de WRR. Ook in de Transvaalwijk zijn deze verschillen zichtbaar. Hoe steekt die verwijdering precies in elkaar? Hoe komen we tot een beeld over elkaar en die veronderstelde ‘ander’? HEIM Romeo|Julia brengt deze vragen dichtbij huis. Het publiek kijkt zittend in een decor van huizen naar de buren waar het drama zich ontvouwt. De acteurs uit Amsterdam-Oost en omgeving bewerkten de scènes tot hun verhaal over tegenstellingen en onmogelijke liefde

HEIM stimuleert talent op vele niveaus. Voor sommige deelnemers betekent HEIM een rol in het stuk dat ze week in en week uit repeteren. Voor anderen zijn het de uiteenlopende activiteiten en evenementen op het Steve Bikoplein zoals een workshop maskers maken of timmeren aan het decor.

Alle onderdelen van het traject, van begin tot eind, zijn gericht op het ontwikkelen van talent, verbeeldingskracht en welzijn in de wijk. Dat gebeurt waar mogelijk met laagdrempelige activiteiten op straat.  Neem de Gesprekstafel op het Steve Bikoplein. Elke zaterdag is iedereen welkom om met elkaar van gedachten te wisselen over wat er speelt in de wijk. Deze aanpak leidt tot bijzondere ontmoetingen en een nieuwe manier van kijken naar de dagelijkse omgeving.

De voorstelling komt met recht vanuit het hart van de wijk: niet alleen geven acteurs uit Amsterdam Oost en omgeving hun eigen draai aan Shakespeares klassieker, ook heeft Moving Arts Project samen met vrijwilligers uit de wijk een prachtig openluchttheater gebouwd, midden op het Steve Bikoplein in Amsterdam Oost.

HEIM

Moving Arts Project

tafelgesprekken

[templatera id=”224″]
print